În prezent, fotovoltaicele se confruntă cu un adevărat boom. Tot mai multe panouri fotovoltaice pot fi văzute pe acoperișurile caselor unifamiliale și al companiilor. Cu toate acestea, în industria fotovoltaica, nu numai panourile în sine sunt importante, ci și alte dispozitive. Unul dintre ele este un contor bidirecțional, care este folosit pentru a număra cantitatea de energie generată și cea provenită din rețeaua publică. Acesta este un dispozitiv extrem de important care face măsurători precise, ceea ce vă permite să obțineți rezultate fiabile ale taxelor pentru electricitatea utilizată. Ce este exact un contor în două sensuri, cum funcționează și cum se alege pentru acele sisteme fotovoltaice ON – GRID?
Ce este un contor bidirecțional?
Se pot distinge două tipuri de contoare. Un contor unidirecțional utilizat în mod obișnuit în instalațiile standard care sunt conectate la rețeaua electrică. Sarcina acestuia este de a număra energia consumată de noi, iar pe această bază furnizorul de energie electrică emite o factură pentru consumul acesteia.
Contorul bidirecțional are și o sarcină suplimentară. Nu numai că ar trebui să calculeze energia pe care o consumați, dar funcționează și în cealaltă direcție. Scopul său este, de asemenea, de a calcula cantitatea de energie care este returnată în rețea. Contorul bidirecțional este un element foarte important al sistemului de contorizare și facturare. De acesta depind datele care indică cum va arăta decontarea energiei electrice colectate și transferate în rețea.
Contorul bidirecțional în sisteme fotovoltaice ON- GRID
Conform legii, oricine deține sisteme fotovoltaice ON – GRID este un prosumator , adică, în același timp, producător și consumator de energie produsă. O instalație generatoare de energie din soare generează surplus în anumite perioade de funcționare, care pot fi stocate. Un astfel de sistem de stocare în țara noastră este rețeaua centralelor electrice. Acest sistem se numește on-grid , există și posibilitatea unui sistem de stocare off-grid . În acest scop, este suficient să achiziționați propria baterie.
Panourile fotovoltaice sunt responsabile cu crearea de energie curată, care este utilizată în mod continuu de dispozitivele electrice conectate la instalația electrică din clădire, în timp ce surplusurile sunt redirecționate către centrala electrică. Desigur, acestea pot fi folosite atunci când sistemele fotovoltaice ON-GRID nu funcționează, adică în zilele înnorate sau noaptea. Cu toate acestea, pentru ca o astfel de transmitere și colectare a surplusului să fie posibilă, trebuie instalat un contor bidirecțional.
Merită să vă amintiți că surplusul trimis poate fi colectat în 70-80%. Restul energiei rămâne la centrala electrică. Aveți o perioadă de un an pentru a colecta energia electrică produsă și trimisă la centrală. Facturile de energie electrică sunt decontate în același mod ca înainte de instalarea sistemului, adică lunar, bilunar sau semestrial.
Contor bidirecțional – aplicații și beneficii ale utilizării sale în sisteme fotovoltaice ON – GRID
Un contor bidirecțional trebuie instalat ori de câte ori se consumă și se produce energie. Prin urmare, a găsit aplicație în principal în instalațiile bazate pe surse regenerabile de energie. Cel mai des este folosit de persoanele care preiau energie de la soare, un astfel de contor este atunci obligatoriu.
Un contor bidirecțional aduce multe beneficii proprietarului său. În primul rând, oferă o mulțime de posibilități și este flexibil. Dacă plănuiți să montați panouri fotovoltaice, știți cu siguranță că producția de energie pe tot parcursul anului este destul de diversă.
Este evident că vara sau primăvara, sistemele fotovoltaice ON – GRID produc mult mai multă energie decât în zilele înnorate de iarnă, care sunt foarte scurte. Vara, un astfel de sistem produce surplus de energie electrică, în timp ce iarna este de multe ori prea puțin din această energie produsă. În acest caz, merită să devii un prosumer .
Leave a reply