În ultimii ani, popularitatea sistemelor fotovoltaice au cunoscut o creștere. Un număr tot mai mare de gospodării sunt echipate cu panouri fotovoltaice responsabile de producerea de energie electrică verde. Dar nu toată lumea este conștientă că există mai multe tipuri de sisteme fotovoltaice, iar fiecare dintre ele iese în evidență față de concurență. În continuare, veți afla informații utile despre sisteme fotovoltaice ON – GRID și despre avantajele pe care le oferă, în comparație cu altele, dar și despre principiul de funcționare al panourilor fotovoltaice ON-GRID.
Sisteme fotovoltaice ON _ GRID: ce sunt?
Aceste sisteme fotovoltaice ON – GRID sunt conectate la rețeaua publică. Spre deosebire de sistemul off-grid, ON – GRID vă permite să extrageți energie electrică din rețea atunci când panourile solare nu mai funcționează (de exemplu noaptea). Un astfel de consum este plătibil, dar vă permite să renunțați la achiziționarea unui depozit de energie. ON-GRID este în prezent cel mai popular tip de sistem fotovoltaic în rândul consumatorilor, în special pentru că principiul de funcționare al panourilor fotovoltaice ON – GRID nu este deloc complicat.
Care este principiul de funcționare al panourilor fotovoltaice ON – GRID?
Sistemele fotovoltaice ON – GRID reprezintă aproximativ 96% din toate instalațiile fotovoltaice din lume. Cel mai adesea, astfel de sisteme se găsesc în zonele urbane și în zonele industrializate. Partea de bază a sistemului, ca în orice altă instalație, este modulul fotovoltaic.
Modulele sunt conectate între ele prin fire electrice. Într-un sistem în rețea, toate cablurile care conduc de la module sunt conectate la o cutie de joncțiune, care la rândul său este conectată la rețea prin invertor. Un invertor solar ON – GRID convertește DC în AC, dar și monitorizează și supraveghează funcționarea întregului sistem fotovoltaic. Unele invertoare sunt echipate cu un sistem de urmărire a punctului de maximă putere care primește cea mai mare tensiune și curent posibil de la module pentru a obține cantitatea maximă de energie.
Ce avantaje au aceste sisteme și panouri fotovoltaice ON – GRID?
Comparând aceste sisteme fotovoltaice ON-GRID cu sistemele off-grid, se poate observa că primele au un avantaj indubitabil. În primul rând, în zilele sau nopțile ploioase, când funcționarea panourilor fotovoltaice va fi limitată, rețeaua electrică se va ocupa de alimentarea cu energie a locației, iar sistemul fotovoltaic în sine nu va trebui să fie echipat cu o componentă suplimentară, adică un depozit de energie. Sistemul on-grid economisește bani la construcția unei instalații fotovoltaice și, de asemenea, crește probabilitatea accesului neîntrerupt la energie.
În plus, surplusul de energie electrică generată de aceste sisteme fotovoltaice ON- GRID poate fi vândut către rețeaua publică de energie electrică, iar de acolo – datorită facturării nete – după încheierea perioadei de decontare, suma corespunzătoare pentru energia electrică returnată va fi creditată în contul dumneavoastră. Aceasta înseamnă că acele sisteme fotovoltaice ON – GRID în rețea nu permite doar producerea de energie electrică, dar permite și vânzarea acesteia și posibilitatea de a câștiga.
De asemenea, nu trebuie să uitați că sistemul on-grid, datorită principiului de funcționare al panourilor fotovoltaice ON-GRID, este și o modalitate eficientă de reducere a sumelor care apar pe facturile de energie electrică. Panourile fotovoltaice vor produce energie care va fi folosită pentru alimentarea gospodăriei în timpul funcționării lor, iar prosumatorii vor plăti doar pentru energia luată din rețeaua publică.
Leave a reply