Nevoia de îngrijire a mediului natural, creșterea conștientizării ecologice, nevoie de independență energetică și prețurile galopante la energia electrică au făcut ca în ultimii ani, sistemele fotovoltaice să se bucure de un mare interes. O instalație fotovoltaică tipică este asociată în primul rând cu panouri fotovoltaice. Între timp, un element extrem de important în întregul sistem fotovoltaic este un invertor solar ON GRID. Acesta este, într-un fel, inima întregii instalații, fără de care energia gratis consumată ar fi inutilă. Dar ce este un invertor, la ce se folosește, care tipurile lui și cum se alege?
Invertor solar ON GRID – ce este?
Invertorul este inima întregii instalații – dispozitivul care controlează funcționarea sistemului fotovoltaic. Sarcina sa principală este de a converti curentul continuu în curent alternativ, ceea ce permite alimentarea dispozitivelor electrice.
În plus, un invertor solar ON GRID asigură funcționarea sigură și durabilă a instalației. De asemenea, are o funcție de protecție în timpul unei defecțiuni, atunci când există o pană de curent în rețea. Apoi este responsabil pentru deconectarea instalației fotovoltaice și întreruperea furnizării de energie a rețelei publice. Invertorul solar On GRID este și un instrument de comunicare cu sistemul (are, printre altele, un modul Wi-fi încorporat și un software care vă permite să urmăriți funcționarea instalației).
Principiul de funcționare al unui invertor solar ON GRID
Un invertor se mai numește și convertor de frecvență. Acest lucru se datorează faptului că funcția sa principală este de a converti curentul continuu generat de panourile fotovoltaice în curent alternativ de curent alternativ, ai cărui parametri îi permit să alimenteze dispozitivele electrice și să-l alimenteze în rețeaua electrică.
Celălalt rol important al său este de a controla și monitoriza în mod activ funcționarea întregului sistem fotovoltaic. Datorită acesteia, este posibilă detectarea și diagnosticarea rapidă a defecțiunilor. Invertorul are, de asemenea, sarcina de a optimiza funcționarea sistemului fotovoltaic.
Caracteristicile invertorului solar:
- conversia curentului continuu (DC) în energie electrică, adică curent alternativ (AC), care este prezent în rețelele de joasă tensiune (230 V / 50 H),
- sincronizarea instalației fotovoltaice cu rețeaua electrică,
- monitorizarea si managementul sistemului fotovoltaic,
- înregistrarea datelor operaționale,
- diagnosticare defecțiuni / deconectare automată în caz de defecțiune.
Tipuri de invertoare pentru panouri fotovoltaice
Invertoarele solare sunt împărțite în funcție de conexiunea la rețea:
- Invertor off-grid – invertorul nu stabilește o conexiune cu rețeaua, nu îi oferă surplus de energie. Are capacitatea de a încărca bateriile. Acest tip de invertor solar ajustează adesea tensiunea la nevoile dispozitivelor și bateriilor conectate.
- Invertor solar ON GRID– invertorul stabilește o conexiune cu rețeaua, îi transferă surplusul de energie gratis acumulată. Reglează tensiunea la nivelul său din rețea. Acest tip de dispozitiv nu permite încărcarea bateriilor.
- Invertor hibrid – o combinație a funcțiilor a două invertoare anterioare. Vă permite să generați energie electrică din panouri fotovoltaice și să încărcați bateriile.
Atunci când alegeți un invertor, cel mai important lucru este să potriviți dispozitivul la panourile fotovoltaice selectate și la puterea întregii instalații. În acest sens, invertorul ar trebui să garanteze o eficiență minimă de 97%. Căutați invertoare solare ON GRID la branduri precum Huawei, Longhi sau Canadian Solar. Înainte de a cumpăra un invertor fotovoltaic ce vă va oferi energie gratis, trebuie să citiți întotdeauna cu atenție toate informațiile producătorului
Leave a reply