Atunci când alegeți o instalație fotovoltaică, ar trebui să vă decideți asupra unui sistem: on grid sau off grid. Ambele obțin electricitate din radiația solară și apoi o folosesc pentru a alimenta dispozitivele din casă. Printre componentele sistemului ON GRID se găsesc panouri fotovoltaice, un contor bidirecțional, un invertor solar on grid care convertește curentul continuu în curent alternativ, precum și elemente de securitate, un sistem de asamblare și monitorizare. Diferența dintre sistemul ON GRID și sistemul OFF GRID este conectarea la rețeaua electrică externă.
Sistemul fotovoltaic ON GRID este sistemul cel mai frecvent ales în centralele prosumer. Aceasta este cea mai bună soluție pentru locuințele care pot folosi energie electrică din surse externe, dar preferă să mențină independența parțială din diverse motive.
Componentele sistemului ON GRID – ce trebuie să cunoașteți?
Funcționarea și componentele sistemului ON GRID se bazează pe același principiu ca OFF grid. Panourile fotovoltaice, după folosirea energiei solare, transferă curentul continuu generat în acest fel către un invertor solar ON GRID. În acesta este generat curentul alternativ, care alimentează toate dispozitivele electrice din casă.
Adesea, o gospodărie dotată cu o instalație fotovoltaică produce mai multă energie electrică decât are nevoie. În instalațiile ON GRID, problema cheie este conectarea sistemului fotovoltaic la rețeaua electrică externă, folosind componentele sistemului ON GRID. Acest lucru face posibilă transferul surplusului de energie electrică generată către un furnizor de energie local sau național. În schimb, puteți obține reduceri, ceea ce înseamnă că surplusul de energie electrică neconsumată va fi stocat de rețeaua electrică și ulterior dedus din consumul total.
Un element important al sistemului este un contor bidirecțional care va măsura câtă energie electrică a fost livrată la rețea și cât a fost luată de la aceasta. Înlocuirea contorului este responsabilitatea companiei electrice și este gratuită.
Cooperarea unui generator fotovoltaic cu energia fotovoltaică în rețea.
Într-o instalație standard, nu este posibilă conectarea unui generator fotovoltaic de energie la un invertor solar on grid. O astfel de combinație între componentele sistemului ON GRID este imposibilă din motive de securitate și este securizată la nivel de firmware.
Cu toate acestea, există o soluție de anumiți producători, care permit integrarea invertoarelor, pentru a funcționa cu un generator fotovoltaic de energie prin utilizarea driverelor suplimentare și menținerea unor reguli și standarde stricte de siguranță. Soluția este dedicată în primul rând companiilor care trebuie să mențină continuitatea operațiunilor în situații de urgență. De asemenea, este posibil să îl utilizați în scopuri private. O astfel de instalare trebuie efectuată de către persoane autorizate de producător. În plus, întregul sistem trebuie consultat și aprobat de specialiști în prealabil.
Sisteme fotovoltaice ON GRID – merită?
Componentele sistemului ON GRID sunt mult mai ieftine decât ale sistemelor OFF GRID (costul bateriilor). Conectarea permanentă la rețeaua electrică, datorită unui contor bidirecțional înseamnă că prosumerul poate economisi semnificativ la facturile de energie electrică.
Rețeaua electrică este depozitul dumneavoastră și vă permite să stocați energia electrică produsă de fotovoltaice timp de 365 de zile. Conform legii actuale, aceasta este soluția cea mai rezonabilă și economică.
Leave a reply